Tasarimin Temelleri



Internet'te sörf yapmakla yetinmeyin. Bir Web sunucusunda yer edinme ve kendi Web sayfalarinizi tasarlama sansiniz var. Iste bu isin sirlari..
INTERNET açilali beri, PC World Online'a koydugumuz Misafir Defteri'ne biraktiginiz mesajlar, kendi Web sitenizi tasarlamaya ne kadar hevesli oldugunuzu açikça gösteriyor. Bizi aradiniz, mesajlar biraktiniz, deneyimlerimizden yararlanarak kendi Web sayfalarinizi tasarlamakta yardimci olacak bilgiler istediniz.
Iste biz de isteklerinizi kirmiyor ve bu sayidan itibaren bir Internet gezgininin kendi sayfalarini tasarlayarak Web'de nasil aktif rol alabilecegini açiklayan yazilarimiza basliyoruz.
Bir Web sayfasi tasarlamanin yolu HTML dilini bilmekten geçiyor. Elbette Microsoft'un Ofis programlari için gelistirdigi Internet Asistanlari, Web sayfasi tasarlamak için onlarca pratik program var, ancak HTML kodlarini bilmiyorsaniz, herhangi bir tasarim problemi ile karsilasinca takilip kalabilirsiniz. Tabii, Java, Java Script, ActiveX, PERL gibi ileri seviye Web programciligina yönelik araçlar da var.
Bu sayfalarda temelden baslayarak hepsi hakkinda bilgiler verecegiz. Bunlarin arasinda grafik tasarimlarinizi verimli ve etkin bir biçimde yapmanizi, sayfalariniza erisim hizinizi yükseltmek için grafikleri küçültmenizi saglayacak püf noktalari da olacak. HTML kodlarina ve diger teknik detaylara girmeden önce, Internet üzerinde bir Web sayfasi nasil edineceginizi anlatarak yazimiza baslamak istiyoruz.
Daha sonra HTML dilinin nasil kullanilacagina iliskin bir giris yapacagiz. Ilerki aylarda ise PC World Online'in webmaster'lari Cenk Tarhan ve Deyvi Levitas size isin teknik detaylarini anlatmaya devam edecekler
WEB'DE NASIL YER ALIRIM?
INSANIN dünyada bir mekani ve World Wide Web'de benim diyecegi, küçük de olsa bir alani olmali. Bunu saglamak için iki seçeneginiz var. Bunlardan birincisi baska birine (muhtemelen bir ISS'ye ait) Web sunucusundan belirli bir sabit disk alani kiralamak. Türkiye'deki servis saglayicilar bu tür hizmetler veriyor. Hatta bazi ISS'lerde Internet hesabi açtirdiginizda size küçük de olsa ücretsiz bir Web sayfasi alani sagliyorlar. Ama hazirlayacaginiz Web sayfalarini ticari amaçlarla kullanacaksaniz, örnegin firmanizin ürünlerini Web sayfalarinizda tanitmak ve pazarlamak istiyorsaniz belirli bir ücret ödemek zorundasiniz.
Ikinci seçenek yine genelde firmalara yönelik. Yani, Türk Telekom'a basvurup bir kiralik hat (leased line) araciligi ile Web sayfalarinizi kendi Web sunucunuz üzerinden yayinlamak veya Web sunucunuzu bir ISS'ye yerlestirip buradan yayin yapmak. Kuskusuz bu seçenekler içinde bir ISS'nin sunucusundan - kiraladiginiz yerin MB cinsinden büyüklügüne göre ücret ödeyerek - yer kiralamak en ucuzu. Bunun karsiliginda Web sayfalariniza karsilik gelecek bir Web adresi (URL) ediniyorsunuz. Bu adres ISS'nizin ismi ile baslayip kendi sitenizin ismi ile devam edebilecegi gibi (örnegin http://www.iss.com.tr/benimsitem), ISS'nizle yaptiginiz anlasmaya göre tamamen kendi verdiginiz isim de olabilir (örnegin http://www.benimsitem.com.tr).
Elbette ISS'ler belirli bir ücret karsiligi Web sayfalarinizi tasarlayabilirler, ancak burada amacimiz kendi Web sayfalarinizi tasarlamayi ögretmek olduguna göre sayfalarinizi kendinizin tasarlayacaginizi ve ISS'nizin sunucusuna yaptiginiz anlasmaya göre belirli zamanlarda modem ile ' upload' edeceginizi varsayiyoruz. Buraya kadar ticari anlamda bir Web sitesi kurmak için neler yapabileceginizi açikladik, ancak yazimiz daha çok amatörlere yönelik oldugu için size ücretsiz alternatiflerden haberdar etmek de boynumuzun borcu. Türkiye'de bazi ISS'lerin Internet erisimi için hesap açtirdiginizda size ücretsiz bir Web sayfasi alani sagladiklarini söylemistik. Yurtdisinda hesabi olsun olmasin herkese Web sayfalarini yayinlamak için ücretsiz belirli bir alan açan ISS'ler de var
Örnegin ABD'de faaliyet gösteren Geocities (http://www.geocities.com/homestead/) herkese 2MB'lik bir Web sayfasi alani açiyor. Internet'te sörf yaparken kuskusuz bu tür baska promosyonlarla da karsilasabilirsiniz. Hazirladiginiz sayfalari bir FTP client programi ile (örnegin ws_ftp) bu sitelere ' upload' edebiliyorsunuz. Yine de bu hizmetin sürekliligi konusunda emin olamazsiniz. Bu yüzden Web sunucusunda yer açan bir ISS bulmanizi öneririz.
WEB SAYFASI TASARIMIN TEMELLERI
EVET, nihayet bir Web sunucusunda kendinize ait bir alan elde ettiniz ve Web araciligi ile baskalarina söyleyecek çok seyiniz var. Peki bir Web sayfasini tasarlamaya nereden baslamali? Ögrenmeniz gereken temel dilin HTML (Hypertext Mark-up Language) oldugunu belirtmistik. Bu dil aslinda, normal metni, hypertext adi verilen ve web browser'larla görüntülenmeye uygun metin haline dönüstüren bir kodlar silsilesi. Diger bir deyisle HTML, basit bir belgeyi alip içine bu belgenin sayfa düzeni ve metin biçimleri ile ilgili bilgiler yerlestirmenin ve bu belgeyi diger metin (ve/veya grafik) içerikli belgelerle iliskilendirmenin yoludur.
Web'de yayinlanmak üzere belgeler hazirlarken, HTML kodlari ile metinlerinize vereceginiz biçimler belirteç (Ingilizce adi ile mark-up veya tag) adini tasir. Bunlar metnin çesitli yerlerinde, ' <' ve ' >' seklindeki parantezlerin arasina yerlestirilen kodlardir. Bunlar arasinda diger Internet sayfalarina (veya URL'lere) geçisi saglayan ‘link'ler de bulunabilir.HTML bir dil olarak adlandirilsa da, HTML belgelerinin (kisaca Web sayfalarinin) hazirlanmasi klasik bilgisayar dilleri ile programlama yapmaya pek benzemez. Daha çok kelime islemcilerle çalismaya benzer. Ancak burada yazitipi büyüklügünü ayarlamak, bir metni kalin veya italik yapmak için menü komutlarini kullanmaz, bunlari metnin basina ve sonuna koydugunuz kodlarla belirlersiniz. (WordPerfect ile çalisanlar bunu kolayca anlayacaktir, çünkü bu kelime islemcide yazdiginiz metinlerin biçim kodlarini da Reveal Codes komutu ile görüntüleyebilirsiniz.) Metni ve bu kodlari nerede yazacagiz diyorsaniz, baslangiçta (hatta PC World Online'nin webmaster'larina sorarsaniz her zaman) Windows'un Not Defteri fazlasiyla yeterli olacaktir.
Bu kisa giristen sonra bir örnek ile HTML kodlarini kullanmaya baslayalim. Diyelim ki elimizde söyle bir metin var:
Düsünde bile göremez isler, Düslerin gördügü isleri.
Bu metni HTML kodlari ile söyle yazarsak:
<B>Düsünde<B/> bile göremez,<B> isler,<B>,<BR><B>
Düslerin<B/> gördügü<B> isleri.<B/><BR>

Web browser'da asagidaki gibi bir görüntü elde ederiz: Düsünde bile göremez isler,
Web browser'da asagidaki gibi bir görüntü elde ederiz: Düsünde bile göremez isler,
Bu örnekte <B>ve<B> belirteçleri Web browser'a aralarindaki metni kalin (bold) göstermesini söyler. <BR>
belirteci ise satir basi verilmesi gerektigini. Bunlar gibi baska pek çok belirteç var ama güzel bir Web sayfasi tasarlamak için baslangiçta ögrenmeniz gereken belirteç sayisi 30-40 kadardir. Profesyonellestikçe yeni belirteçler kullanmaya baslayabilirsiniz.
Bir de yazdiklarinizin düzgün görünmesi için her html dosyasinin basinda: <html><title></title> <bady>
sonunda:
</bady></html>
belirteçlerinin bulunmasina dikkat edin. Bunlar sayfanin basini sonunu belirlemek için gerekli belirteçlerdir. Koymazsaniz, Web browser'inizda metin belirteçleri ile birlikte görünebilir.Bu örnekteki belirteçleri kendiniz denemek istiyorsaniz, Not Defteri'ne istediginiz metni bu belirteçleri kullanarak girin. Belgeye bir isim ve htm soyadini (Windows 95'te html soyadini da kullanabilirsiniz) vererek kaydedin. Sisteminize bir Web browser yüklü ise htm soyadli bu belgenin üzerine çift tikladiginizda browser açilacak ve metniniz biçimlendirilmis haliyle ekrana geelcek.
HAYDI BIR WEB SAYFASI YAPALIM
HTML dilini ögrenmenin en kolay yolu, deneme yanilma ile web sayfalari hazirlayarak bu sayfalari web tarayicisi ile kontrol etmek, hatalari düzelterek ilerlemektir. Ayrica bilmediginiz kodlarin nasil kullanildigini ögrenmek için Internet baglantiniz varsa varolan HTML sayfalarini web tarayicinizin kaydetme seçenegini kullanarak sabit diske kaydedip herhangi bir metin editörü kullanarak açip inceleyebilirsiniz. Simdi adim adim bir web sayfasi hazirlayalim. Adim 1. Pencere Basliginin, arka planin belirlenmesi ve renkler. Her web sayfasinin bir basligi olmalidir. Bu baslik web tarayicisinin baslik çubugunda görüntülenecektir. Bu is için <title>
<title>ve</title>
tag'lari arasina yazacaginiz metin web sayfasinin basligi olarak görüntülenecektir. <title> tag'i asagidaki gibi kullanilir. <title>Bu benim ilk denemem!
<body bgcolor='white'>veya <body bgcolor='/=/FFFFFF'>/
seklinde kullanabilirsiniz. Birinci seçenekte rengin Ingilizce ismi, ikinci seçenekte ise ayni rengin RGB cinsinden renk kodu hexadecimal (onaltili sayi sistemi) olarak verilmektedir. Eski tarihli browser'lar renk isimlerini algilayamazlar, bu yüzden sayfalarinizda renklerin onaltili sayi sistemi kodlarini kullanmak daha hayirlidir. Yan tarafta gördügünüz tabloda, web sayfalarinin arka planlarinda kullanilabilecek olan temel renkler isim ve sayi kodu olarak listelenmistir. Onaltili sayilarin RGB kombinasyonlari ile oynayarak istediginiz rengi web sayfasi arka plan rengi olarak belirleyebilirsiniz.
Bir Web sayfasinin arka planina bir resim döseyebilirsiniz. Bu islem için ilk önce elinizde bir resim dosyasi olmasi gerekir. Web sayfalarinda kullanilabilecek bütün resimler JPG veya GIF formatinda olmalidir. Web okulunu hazirlarken elinizde bir resim düzenleme programinin oldugunu ve JPG veya GIF formatindaki dosyalarla çalismayi bildiginizi varsayiyoruz. Örnegin elimizde arka.gif diye bir resim olsun. Bu resmi web sayfasinin arka planina dösemek için yine<body> tag'ini kullanacagiz. ARKA.GIF adindaki bir resmi web sayfasinin arkasina dösemek için tag'ini asagidaki gibi
<body background='arka.gif'>
kullanmalisiniz. Bu asamada ARKA.GIF dosyasinin, HTM dosyasi ile ayni klasörde yer almasi gereklidir. Örnek bir resim dösemesi asagidaki resimde gösterilmistir. Bu asamada bir web sayfasinin arka planinda bir resim dösediginizde, arka plan rengi kullanmaya gerek kalmadigi gibi bir hisse kapilirsiniz, yanilirsiniz. Genelde Internet yavas bir sey oldugu için, çogu kullanici sörf yaparken resimleri kapatma yoluna gidiyorlar. Böyle olunca arka plana dösenmis resimler görünmeyecek, arka plan rengi de default olarak gri oldugu için sizin hiç düsünmediginiz bir web sayfasi ortaya çikabilecektir. Bu yüzden size tavsiyemiz, arka plan grafigi kullandiginizda arka planda kullandiginiz resme uygun bir arka plan rengini de <body>tag'inin içinde belirtmenizdir. Iki belirteç bir tag içerisinde kullanilabilir. Ve resmiler kapatildiginda web tarayicisi otomatik olarak belirtilen arka plan rengini web sayfasina uygulayacaktir. Sari içerikli bir arka plan resmi ile kullanilmasi gereken tag'i asagida gösterilmistir.
<body background='arka.gif'bgcolor='/=/ffffOO'>
Adim 2. Web sayfasinin metin içerigi. Web sayfalarinda aynen kitap veya dergi sayfalarinda oldugu gibi metinler ve resimler kullanilabilir. 2. Adimda web sayfalarinda metinlerin kullanimina deginecegiz. Web sayfalarinda metinler aynen Word veya benzeri bir kelime islemci programda oldugu gibi bold, italik vs.. seklinde formatlanabilir, font tipi, rengi ve boyutu ayarlanabilir. Web sayfasinin içerisine yazdiginiz metin web tarayicisinin genisligi boyunca yazilir, artan kisim otomatik olarak alt satira atilir. Örnegin asagidaki gibi bir metnimiz olsun.
Merhaba. Bu benim ilk web sayfasi denemem. Yazdigim metni bold, italik, veya altçizgili olarak görüntülemek istiyorum.
Bu metni web sayfasina girdiginizde asagidaki gibi bir ekran görüntüsü ile karsilasacaksiniz. Simdi bu metni formatlamaya baslayalim. Öncelikle merhaba kismini büyük yapmak lazim. Bunun için de<hx> tag'ini kullanacagiz. Bu tag'da x yerine birden 6'ya kadar numara verebilirsiniz. 1 en büyük boyut, 6 en küçük boyuttur. Denemeyle sabittir, 1 ile 4 arasinda rakamlar kullanmak en iyisidir. Simdi merhaba yazisini büyütmek için onu <h1>
tag'ina alalim.
<h1>merhaba</h1>
Burada, <h1>
ile <h/1>
arasindaki metin, büyültülecektir. Asagidaki resimde merhaba tag'i degisik <hx>boyutlarinda kullanilmistir. Böylece merhaba yazisini istedigimiz gibi büyüttük. <hx> tag'ini kullanirken ögrendigimiz bir ikinci sey ise metin formatlamasinin nasil yapildigi. Demek ki, bir tag'in formatlamasi iki tag arasina ( <h1>
ile açilis, </h1>
ile kapanis) aldigimiz metne uygulaniyor. Simdi hizli bir biçimde diger metin tag'larini inceleyelelim.
Burada,
ile
arasindaki metin, büyültülecektir. Asagidaki resimde merhaba tag'i degisik boyutlarinda kullanilmistir. Böylece merhaba yazisini istedigimiz gibi büyüttük. tag'ini kullanirken ögrendigimiz bir ikinci sey ise metin formatlamasinin nasil yapildigi. Demek ki, bir tag'in formatlamasi iki tag arasina (
ile açilis,
ile kapanis) aldigimiz metne uygulaniyor. Simdi hizli bir biçimde diger metin tag'larini inceleyelelim.
<b></b>aradaki metni bold (kalin) yapar
<i></i>aradaki metni italik yapar
<u></u>aradaki metnin altini çizer
Bu tür metin formatlama tag'lari birbirlerinin içinde kullanilabilirler. Örnegin bir metin parçasini hem bold hem de italik yapmak için<b><i> ..... </i></b>
formatlamasini kullanmak gerekecektir. Özgün metnimize geri dönelim. Bu metinde adi geçen formatlamalari uyguladigimizda HTML sayfamizdaki metin asagidaki gibi olacaktir.
<h1>Merhaba. </h1>
Bu benim ilk web sayfasi denemem. Yazdigim metni<b> bold, </b><i>italik, </i>veya <u>altçizgili</u> olarak görüntülemek istiyorum.
Böyle bir formatlama yapildiginda elde edilecek olan web sayfasi görüntüsü asagidaki gibidir. Metin parçalarini web sayfasinda görüntülerken paragraf basi ve satir sonunu da elle isaretlemek zorundasiniz yoksa metin otomatik olarak alta kaydirilacaktir. Burada karsimiza iki adet tag çikiyor. Bunlardan birincisi <br>
, ikincisi de <p>
tag'i. Birincisi satir sonu, ikincisi ise paragraf basi anlamina geliyor. Söz konusu metinde ' Bu benim ilk web sayfasi denemem' yazisindan sonra bir satir sonu yani<enter>verelim. Ayrica paragraf basini denemek için de ' bold, italik, veya altçizgili' metnini yeni bir paragraftan baslatalim. Bu durumda kullanacagimiz formatlama asagidaki gibi olacaktir.<h1>

Merhaba. </h1>
Bu benim ilk web sayfasi denemem. <p><b>
Yazdigim metni <pb>
bold,</b><i> italik,</i> veya <u>altçizgili </u><p>

olarak görüntülemek istiyorum.Dikkat ederseniz,<p>

yani paragraf basi tag'inin kullanildigi yerlerde <br>
yani satir sonu kullanmiyoruz. Çünkü paragraf basi tag'i zaten satir sonunu da belirlemektedir. Yukaridaki örnekte kullanilan tag'lamanin ekranda gösterecegi sonuç asagidadir. Son olarak HTML sayfalarinda enter tusunu kullanmanin web sayfasinin görünümüne bir etkisi olmadigini söyleyelim. Web sayfalarinin ekranda görünümünde satir sonlari, satir aralari ve paragraf baslari tamamen tag'lar ile belirlenir. Bu yüzden metin dosyasinda enter kullanmanin web sayfasina herhangi bir etkisi yoktur. Ancak web sayfasini düzenlerken her seyin derli toplu gözükebilmesi için bu tür bir enter'lama yapabilirsiniz. Gelecek sayimizda metin formatlarken renk ve font kullanmayi,<pre> tag'inin ne ise yaradigini, metinlerin bir liste halinde nasil alt alta siralanacagini

görecek ve web sayfalarinda resim kullanimina giris yapacagiz.


JPEG MI GIF MI?
Web sayfalarinda resim kullanirken en çok sorulan sorulardan biri sudur: ' Madem JPEG dosyalari ayni ölçülerdeki GIF'lerden daha az yer tutuyor neden GIF dosyalarini kullanayim?' Bu sorunun cevabi çok basit, GIF dosyalari sayfa üzerinde JPEG dosyalarindan daha keskin ve canli görünürler, bunun sebebi JPEG formatinin ' kayipli' bir grafik formati olmasidir. JPEG dosyalarinin kullanilmasi ayrica, sade beyaz alanlarda yüksek renk çözünürlügünde görülmeyen fakat 256 renkte göze batan küçük noktaciklarin olusmasina neden olur. JPEG formati, daha çok büyük ve az bir beyaz alana sahip grafik dosyalari üzerine uygulanmalidir.
Web Sayfalarinda Grafik Kullanimi

Basarili bir Web sitesine sahip olmak için sayfa tasarimini iyi bilmeniz, kisacasi sanatsal görüs açisina sahip olmaniz gerekir. Iste bu isin püf noktalari...
PEK çok sirket ve kurum Internet'te yeralmak için yarisiyor. Rakiplerinin Web sitelerinin olmasi kaygisi, modaya uymak gibi nedenlerle kendi Web sitelerini hazirliyorlar veya hazirlatiyorlar. Sundan emin olun ki, bir süre sonra söyle diyecekler: ' Iyi, güzel bir Web sitemiz var ama bunun bize getirisi ne oldu? Pek ugrayan yok. bir Web adresi edinmek için ödedigimiz paraya degiyor mu?
Yoksa sadece kartvizitlerimize bir Web adresi eklemek için mi yaptik tüm bunlari?' Bu sorular neden sorulur? Çünkü Web üzerine bir stratejiniz yoktur, amaçlar belirlenmemestir, siteniz pek kimsenin ilgisini çekmeyen kuru bilgiyle doludur, sektördeki gelismeler yansitilmiyordur, grafik ara yüzey degistirilmiyordur, web teknolojisindeki gelismeler izlenmiyordur. Bu tür pek çok neden sayabiliriz.
Kisacasi, kullanicinin bir daha buraya ugramamasi için hersey yapilmistir. Web tasarimi su anda teknik bir konu. Çogunlukla servis saglayicilarin kendi içlerinde kurduklari birimler araciligiyla yürütülüyor ve genel olarak HTML bilgisi, biraz da Photoshop yeterli görünüyor. Kendi Web sayfalarini tasarlayan amatör kullanicilar ise her ay yayinladigimiz Web Okulu sayfalarindan ve diger kaynaklardan edindikleri, HTML ve grafik programlari konusundaki bilgileri çerçevesinde uyguluyorlar. Bu ay bunun disina çikalim ve basarili bir Web site si hazirlamak için profesyonellere yönelik püf noktalari verelim istedik.
KAGIT ÜZERINDE HERSEY BITMIS OLSUN
WEB sitesi tasarimi klasik sayfa tasarimindan oldukça farklidir. Artik A4 sayfa, santimetre, megabytelar büyüklügündeTIFF dosyalari, CMYK modu yoktur. Bunlarin yerini yüklenme zamani, bant genisligi, transparan GIF, piksel, Java gibi kavramlar almistir. Ölçütler ve öncelikler degismistir. Bu ortami anlayabilmek için çok fazla site gezmek gerekir. Ancak belli bir doygunluga ve deneyime erisince iyi bir site tasarlanabilir. Iste size profesyonel bir Web sitesi tasarimina yönelik ipuçlari:
Çok iyi buldugunuz siteleri ayrintili olarak gezin, neden basarili oldugunu anlamaya çalisin. Ayni biçimde çok kötü hazirlanmis siteleri de dolasarak buralardan nelerden kaçinmak gerektigi görülebilir.
• Profesyonel Web tasarimi büyük bir ekibin isidir. Editör, grafiker, yönetmen, animatör, programci, webmaster gibi farkli niteliklere sahip insanlarin ortak çalismasiyla iyi bir site hazirlanabilir. Yalnizca uyum yetmez, bunun ötesinde bu kisilerin tek tek diger alanlarda da bir miktar bilgiye sahip olmalari gerekir. Programcinin resim formatlari üzerine ya da içerigin zenginlestirilmesi üzerine bilgisi ekip çalismasini daha verimli kilar. Ayni biçimde editörün de yeni teknolojiler konusundaki bilgisi, içerigin sunumu konusunda daha zengin seçenekler sunar.
• Ekipte hangi durumda olursaniz olun diger konularda yeterli bilgiye sahip olmaya çalisin. Bir Web sitesi kurmaya girismeden önce ayrintili bir haritasini çikarin. Hangi sayfada hangi bilgilerin yeralacagi burada görülsün. Yine grafik olarak da hangi bölümün nasil olacagi burada yeralsin. Her sayfa için bir ' storyboard' hazirlayin, bu size ya da operatöre ne yapacagini açik olarak anlatsin. Bundan sonrasi sizin grafik programlardaki becerinize kalmistir.
• Bazen büyükçe bir sitenin içinde gezerken hala ayni sitenin içinre olup olmadigimizi bilemeyiz, kendi içinde bütünlügü yoktur. Alt bölümlerde her biri ayri ellerden çikmis gibidir. Sürekliligi saglamak için her sayfada tekrarlanan standart bir gezinti çubugu (' navigasyon bar' ) ya da standart bir zemin resmini kullanmak kismi bir çözümdür. Renk, font ve resim kullanimi bu konuda yardimci olabilir. Bu ögelerin basarili bir biçimde uygulanmasi hem sürekliligi saglarken, hem de degisik tasarimlar yapmaniza olanak verir
• Tüm sayfalarin ayni biçime sahip olmasi oldukça sikici bir durumdur. Sitenin ruhunu koruyarak her sayfada kullaniciyi sasirtacak, ilgisini çekecek degisiklikler yapmak gerekir.
• Kullanicilarin büyük bölümü AltaVista, Yahoo gibi arama makinalari yardimiyla sitenize gelmektedir, ve büyük olasilikla ön sayfadada degil, aradiklari bilginin oldugu alt sayfalardan birindedirler. Burada sorun nerede oldugunu ve site içerisinde nerelere gidebilecegini açik bir biçimde göstermektir. Bunun için en basit yöntem bir gezinti çubugunu her alt sayfaya koymaktir. Çesitli Web sitelerinde sik sik gördügümüz, sayfada yatay ya da dikey olarak kullanilan alt bölümlerin yeraldigi bu çubuklar, sitenin içerigi hakkinda genel bir fikir vermektedir. Yine bu çubuklar üzerinde, içinde bulunan alt bölüm grafiksel olarak digerlerinden farkli kilinirsa kullanici hangi alt bölümde oldugunu anlayabilecektir. • Gezinti çubugu simgeler ile daha kullanisli olabilir veya dilden bagimsiz bir anlatim biçimine sahip olabilir. Ancak herkonuda anlami herkesçe açik simgeler yaratilamayabilir. Bu durumda zorlayarak simge olsturmak gereksizdir; ayrica yanlis anlamaya yolaçabilir.
IGE UYGUN TASARIM
• IÇERIK çok sik güncellenecekse buna uygun tasarim yapin. Yeni bir alt bölümü, resmi, metni, ' link'i ekleyip çikarmasi son derece kolay olsun. Ön sayfanin tek bir görüntüden (imagemap) ibaret oldugu bir tasarim çok kullanissizdir böyle bir durumda. Benzer biçimde statik bir atmosfer yaratan derin gölgeler atilmis dügmeler ya da resimler kullanmak da böyle bir içerikle bagdasmaz. Yogun olarak metin kullanmak gerekebilir, bu durumda metin renkleriyle oynayin, sayfayi sütunlara ayirin.
• Ön sayfada eger tek bir nesne resmi, figür ya da portre kullaniyorsaniz bunu büyük kullanin. Büyük kullanilmis bir resim herzaman çarpicidir.
• Fontlarla deneme yapin, içerige en uygun düsecek fontu bulmaya çalisin. Ve gerekmedikçe çok farkli fontlar kullanmayin, çogu durumda tek bir font ailesi yeterlidir. Gerek grafiklerle gerekse HTML uygulamasini kullanarak birbirleri ile iliskilerini gözden kaçirmadan yazi büyüklükleriyle oynayin. Canlilik saglamak ve okunurlugu arttirmak için bold, italik yazi kullanin.
• Asagiya dogru çok fazla sarkan sayfalardan kaçinin. Çok uzun sayfalar hem yüklenme zamani hem de okunulabilirlik açisindan kötü bir uygulamadr. Bunun yerine içerigi fazla sayida alt sayfalara dagitin. Böylelikle kullanici görmek istemedigi sayfa için beklemek zorunda kalmayacaktir.
• Kullanicilarin büyük bölümü 14 inch monitörde 256 renk görebilmektedir. Çalistiginiz bilgisayar ne olursa olsun kullanicinin görecegi kosullarda test edin sayfalarinizi. Farkli isletim sistemlerinde resimler farkli görünmektedir. Bazi durumlarda , özellikle de hareketli GIF görüntülerde, büyük kayiplar görülür. Eger Macintosh'ta çalisiyorsaniz son asamada grafiklerinizin parlakligini biraz arttirin. Ayni grafik PC'de, Mac'de oldugundan daha koyu görünmektedir.
• Sayfalarinizi ayri ayri tarayicilarla test edin. Bu hem kullanilan renk paletleri hem de destekledigi HTML özellikleri açisindan önemlidir. En yaygin iki tarayicinin da destekledigi özellikleri kullanmaya çalisin.
• Sitenizi ortalama kullaniciyla test edin. Aranilan bir bilgiye ne kadar zamanda ulasildigi önemli bir sorundur. Sonuca göre sitenizin hiyerarsisinde degisikliklere gidin. Aranilan bilgi sezgisel olarak ulasilabilir olsun. En alt bölümlerden bile diger bir bölüme ulasmanin kolay ve hizli olmasina dikkat edin. PC World Online uzunca bir deneme süresinden ve kullanici testlerinden sonra hizmete açilmistir.
JPG MI GIF MI?
• DAHA sonra ayrintili deginecegiz ama, iste size bir resmi GIF formatinda mi yoksa JPG formatinda mi kaydedeciginiz konusunda basit bir çözüm: Resmi hem GIF hem de JPG olarak ayri ayri kaydedin. Sonra büyüklüklerine bakin, daha küçük hangisi ise onu kullanin. Bu her zaman olmasa da çogu zaman hangi formatin kullanilmasi gerektigi konusunda dogru sonuç verir. Resmi grafik programda degil tarayiciya yükleyerek görüntü kalitesine bakin. Photoshop ile Internet Explorer ya da Netscape Navigator'da resimler farkli görünmektedir.
• Siyah ve beyazin Web'de önemli bir avantaji vardir: Tüm isletim sistemlerinde ve bilgisayarlarda siyah ve beyaz bizim istedigimiz biçimdedir. Yani renkte sistem farkliligi ve ayarlardan kaynaklanan kaymalar yoktur, siyah siyahtir beyaz da beyaz. Bu iki rengi sonra nasil görünecegi endisesine kapilmadan sik sik kullanabilirsiniz. Ayrica zemin rengi olarak kullanmak etkileyici sonuçlar verebilir.
• Son olarak aslolan içeriktir! Tam bir kuru bilgi yiginina dönüsen Internet'te sitenizi bir konu üzerinde odaklayin ve sik sik güncelleyin. CNN'in basarisi yalnizca güncelleme için 160 kisinin çalismasinda olsa gerek
KIMLIK SAYFASI
Pek çok sitede gormüssünüzdür: Gezinti çubugunun yeraldigi indeks sayfasindan önce, kimligin vurgulandigi bir ana sayfa vardir (' splash page' ). Buraya tiklayarak ya da dogrudan indeks sayfasina geçersiniz (' navigation page' ). Bu iki açidan önemlidir: Birincisi kimlige, prestije yönelik bir vurgu yapabilirsiniz; ikincisi de çokça kullanilacak indeks sayfasinin yükünü azaltabilirsiniz. Ama su da açik ki, çok fazla hit alan bir site için uygun bir çözüm degildir. Bu uygulama ile indeks sayfasinda daha rahat davranma sansiniz olur. Hem gezinti çubugunun hem logonun hemde güncel bilgilerin yeralacagi bir sayfa yerine, yalnizca güncel uygulamalara yönelik bir sayfa tasarlayabilirsiniz. Diger yandan verdigimiz iki örnekte de siyah zeminin kullanilmis olmasi dikkatinizi çekmistir. Daha önce belirttigimiz gibi siyah ve beyazin dogru kullanimi gerçekten etkileyici sonuçlar vermektedir.
Soner Demirciler
Kayan Yazilar

KAYAN, yuvarlanan, ters parende atarak ekrandan kaybolan yazilar insanlarin ilgisini daha çok çeker. Microsoft bunu düsünerek, benim vatandaslarim da kayan yazilardan faydalanabilsin demis ve<MARQUEE> tag'ini web tarayicisinin yorumlayicisina eklemis... Netscape ise Explorer 2.0'dan beri var olan bu tag'i web tarayicisina koymayi düsünmüyor. Yine de tag'i kullandiginizda içerisinde var olan yazilarin Netscape kullanicilari tarafindan 'normal yazi' olarak görünecegini belirtelim.

<MARQUEE BEHAVÝOR=tip BGCOLOR=renk DIRECTÝON=yön HEIGHT=nHA-SPACE=n LOOP=n SCROLLAMOUNT=n SCROLLDELAY=n VSPACE=n WIDTH=n>

BEHAVIOR=tip: Metnin ekranda nasil hareket edecegini belirten bu ek SCROLL, SLIDE, ALTERNATE degerlerinden birini alabilir. Ek kullanilmadiginda SCROLL degeri varsayilan olarak kabul edilir ve yazi, sinirin bir kösesinden belirerek diger köseden kayarak kaybolur. SLIDE eki ise yazinin bir köseden baslayarak diger kösede donmasini saglar. Metnin iki köse arasinda gidip gelmesi ise ALTERNATE ekiyle gerçeklestirilebilir.
BGCOLOR=renk: Kayan yazinin arkasindaki rengi belirler. ' renk' degeri 16'lik sayi düzeninde bir deger olabilecegi gibi ' red' ,' blue' gibi renk isimlerinden biri de olabilir.
DIRECTION=yön: Yazinin kayma yönünü belirler. DIRECTION eki, LEFT veya RIGHT degerlerinden birini almalidir. LEFT degeri yazinin soldan saga dogru kaymasini, RIGHT ise bunun tersini saglar.
HEIGHT=n: Kayan yazinin sinirlarindan ' yüksekligi' saglar. N degeri sabit bir piksel sayisi oldugu gibi ayni zamanda bir pencere orani olabilir. Oran degeri % isareti ile belirtilmelidir.
HSPACE=n: Kayan yazinin sinirlara ne oranda yaklasacagini belirler. Bu ek özellikle arka plana bir renk verildiginde daha da belirginlesir.
LOOP=n: Yaziya verilen hareketin sinirlar içerisinde kaç kere tekrarlanacagini belirler. N degerine ' -1' veya ' INFINITE' verildiginde hareket sinirsiz olarak tekrarlanir. Tip olarak ' SLIDE' kullanildiginda bu islem tek bir kez gerçekleseceginden LOOP ekini kullanmaya gerek yoktur.
SCROLLAMOUNT, Kayan yazinin bir defada kaç piksel hareket edecegini, SCROLLDELAY ise yazinin her bir hareketi arasinda kaç milisaniye bekleyecegini belirler. Yazinin üst ve alt sinirdan ne kadar uzakta kalacagini VSPACE ile, yazinin kayacagi toplam uzunlugu ise WIDTH ile ayarlayabilirsiniz. WIDTH degeri HEIGHT gibi bir yüzde alabilir.
Örnek Kullanim: <MARQUEE DIRECTION=RÝGHT BEHAVIOR=SCROLL SCROLLAMOWNT=10 SCROLLDELAY=200> bu kayan bir yazýdýr...)</MARQUEE>
Örnegin Görünümü:

Multimedia Ögeleri

HTML etkilesimli ve çarpici dokümanlar olusturmak için mükemmel bir ortamdir. Ses ve video görüntülerinin HTML sayfalarinda kullanilabilmesi bu ortami daha da çekici bir konuma getirir.
Bu ögeleri kullanmak sadece 2-3 tane kilit komut bagli. Iste bunlari veriyoruz; Seçiminize göre geri planda WAV, .AU veya MIDI ses dosyalarindan birini çalmak için Internet Explorer'da BGSOUND tag'ini kullanabilirsiniz.
<BGSOUND SRC='deneme.mid'LOOP=5>
komutunu kullandiginizda ' deneme.mid' adli MIDI dosyasi sayfa yüklendiginde 5 defa tekrarlanacak ve sonra duracaktir. Bir AVI veya MOV dosyasini oynatmak için ise yine sadece Explorer'da ise yarayacak DYNSRC komutunu kullanmalisiniz.
Deneme.Avi adli bir video görüntüsünü ekrana yerlestirmek için asagidaki gibi bir komut kullanmalisiniz. Deneme.Gif dosyasi görüntü yüklenene kadar sayfada yer kaplayacaktir.
<ÝMG DYNSRC='deneme.avi'SRC='deneme.gif' LOOP=INFÝNÝTE=
Daha önce de belirttigimiz gibi yukaridaki komutlar sadece Explorer'da ise yariyor. Peki çokluortam dosyalari Netscape'de nasil gösterilir? Onunda yolu var fakat görsel açidan Explorer'daki kadar basarili olmuyor.
EMBED komutuyla Netscape penceresine ' gömülen' dosyalar beraberinde çerçeve kaydirma çubugunu da birlikte getiriyor. Yine de ögrenmek isteyenler için komutumuz söyle
<EMBED SRC='deneme.avi'>