PRATIK BILGILER
Fermuariniz zor açiliyorsa:

Zor açilip kapanan fermuarlara kursun kalem sürün. Hemen tekrar isler hale gelirler.

Porselen kaplar için:

Porselen kaplarda çok ince olarak meydana gelen çatlaklari su yöntemle yok edebilirsiniz. Çatlak porselenleri büyükçe bir tencereye koyun ve üzerlerini örtene kadar sütle doldurunuz. Tencereyi hafif atese koyarak 45 dakika kadar sütü bekletiniz. Porselendeki ince çatlaklar sütteki protein ile kapanacaktir.

Zor çikan vidalara:

Sikisan vidalari çikartamiyorsaniz, üzerine bir iki damla oksijenli su damlatip biraz bekledikten sonra çikarmayi deneyiniz.

Siva çatlaklari:

Duvarlarda ve tavanda ortaya çikan ince siva çatlaklarini örtmek için, beyaz tutkala karbonat karistirarak yapacaginiz macunu parmaginizla bastirarak çatlak yere sürünüz. Süreceginiz yer renkli ise karisimin içine ona göre boya ekleyiniz.

Biçaklar kesmiyorsa:

Kesmeyen, körlenmis biçaginizi porselen tabagin arkasina sürterek kesmesini saglayabilirsiniz.

Kesmeyen makaslar:

Körlenen makasi evde bilemek için bu makasla zimpara kagidini üç dört kez kesiniz. Zimpara kagidinin kalinligi makasin büyüklügü ile dogru orantili olmalidir. Yani küçük makaslar için ince büyük makaslar için biraz daha kalin zimpara kagidi kullanmalisiniz.

Yaprak bitkilerinin bakimi:

Iri yaprakli bitkilerin (kauçuk vs.) yapraklarinin bakimini söyle yapabilirsiniz: Haftada bir, beze birkaç damla gliserin damlatarak yapraklari yavasça siliniz. Yapraklar hem beslenir, hem parlak ve güzel durur. Zeytinyagi da sürülebilir ama bu durumda yapraklar çabuk toz tutar.

Yapraklarin silinmesi:

Yapraklari bir ölçek suya bir ölçek süt karistirarak silebilirsiniz. Ancak, silme isinden önce yumusak bir firçayla yapraklarin tozunu aliniz. Tozlari almadan islak bezle silerseniz, tozlar çamur haline gelir ve yapraklarin gözeneklerini kapar, hava alip gelismesini engeller.

Mumunuz az damlayabilir:

Mumlarin fazla damlamamalarini temin için kisa bir müddet soguk tuzlu suda tutulmalari yeterlidir. Ya da mumlarinizi buzdolabinda saklayabilirsiniz.

Örgü örerken:

Örgü örerken yünün her yere gidip kirlenmesini önlemek için naylon torbaya koyup agzini baglayin. Yerlere egilmekten kurtulun.

Kirilan yeni bardaklar:

Aldi­giniz yeni bardaklar sicak bir sey konuldugunda çatlayip kiriliyor mu? Bardaklari genis yayvan bir tencereye koyun. Bardaklarin üstünü örtecek kadar suyla doldurun. Çok hafif ateste kaynama derecesine kadar isitin. Atesi söndürüp sogumasini bekleyin. Bardaklar bundan böyle baslarina bir kaza gelmedigi sürece sicaktan ötürü çatlayip kirilmayacaklardir.

Makaslariniz kesmiyorsa:

Makaslari bilemek için zimpara kagidini bir kaç kez kesmek gerekir. Ya da bir sisenin boynuna kesecek gibi makasi sürtmekte bilenmesini saglar.

Sisenizin tikaci mi sikisti ?

Sisenin boyun tarafi isitilir. Bunun için sisenin bu kismi yanan bir kibrit veya lambaya tutulur, yahut da bu kisma bir anahtarla sicak bir halde sürülür

Çiçekleri dökülmüs sümbül ve lale saksilar:

Ikinci defa çiçek açmalarina kadar geçen zamanda saksilar serin bir yerde, en iyisi mahzende saklanirlar ve soganlarinin kurumamasi için de ara sira sulanirlar.

Iç içe Giren Bardaklar:

Bardaklari iç içe koyduysaniz, onlari birbirinden çikarmak zorlasir. Alttaki bardagi sicak suya oturtun. Içte kalana da soguk su doldurun. Alttaki genlesirken üstteki kolaylikla çikar.

Rafya ipleri Atmayin:

Paket kagitlarinin baglandigi rafya ipleri atmayin. Ütü yaptiginiz bir gün onlari da ütüleyip bir çengelli igneye takin, gerekli oldugu bir gün uzunluguna göre, rengine göre kullanirsiniz.

Duvara çivi çakarken:

Duvara çivi çakarken kireçlerin dökülüp ortaligi kirletmesini önlemek için bu kisma daha önceden çaprazlamasina seloteyp yapistirin. Bu sekilde bir parçayla bile kirecin dökülmedigini göreceksiniz.

PRATIK BILGILER MUTFAKLA ILGILI



Çatlayan Yumurtalar:

Rafadan yumurta pisirmek istiyorsunuz. Suya atilan yumurtalardan biri veya birkaçi çatladi, degil mi? Hemen suya biraz sirke karistiriniz. Yumurtalarin içleri hiç disari çikmadan yine tabii bir sekilde piserler.

Lezzetli domates pisirmek:

Domatesi pisirirken daima bir tutam seker atin. Lezzetinin arttigini görecek­siniz

Bembeyaz pilav için:

Pirincin bembeyaz pismesi için, pisirir­ken içine bir kaç damla limon suyu katin

Bayat ekmek:

Bayat ekmekleri ufak küpler seklinde kesip üzerlerine tereyagi sürüp firinda kizartin. Daha sonra çorbalarda kul­lanmak üzere (özellikle tarhana çorbasinda) derin dondurucuda sak­layiniz.

Sertlesmis tavuklar:

Pismis tavuk buzdolabinda sertlesmisse isitirken içine yarim fincan süt koyarak 10 dakika kaynatiniz.

Kireç tutmus çaydanliklar:

Çaydanlikta, zaman içinde olusan kireç birikintisini yok etmek için, esit ölçüde su ve sirke koyup kaynatin ve bir gece bekletin. Bunu kisa araliklarla tekrarlayin.

Biçak yerine iplik:

Keki sicakken kesmeniz gerekiyorsa biçak yerine saglam naylon iplik kullanin.

Fazla tuzlanan yemekler:

Yemege dalginlikla fazla tuz koymussaniz; biraz seker ile az miktarda sirke ya da kabugu soyulmus, ikiye bölünmüs patatesi yemege koyun ve birkaç dakika kaynatin.

Çekirdekleri çikarabilmek:

Kiraz, visne gibi taneli meyveleri kullanirken bazen çekirdeklerinin çikarilmasi gerekir. Böyle zamanlarda bu is için sürekli ayiracaginiz bir yorgan ignesini meyveye bastirarak fazlaca zede­lemeden kolayca halledebilirsiniz.

Havuç rendelerken:

Havuçlari uzun uzun rendelemek için, soyulmus havuçlari rendeye hafif egik olarak tutunuz. Rendeyi sol elde havucu sag elde tutmalisiniz. Dik tuttugunuz zaman kisa rendelenmis havuç elde edilir.

Eldeki sebze lekeleri:

Kereviz, patlican, enginar gibi sebzeleri ayiklarken elde meydana gelen lekeleri çikarmak için önce söyle bir karisim hazirlayiniz: Bir limonun suyu ile bir çorba kasigi oksijenli su ve bir çorba kasigi nisastayi karistiriniz. Lekeli ellerinizi bu karisimin içinde ovusturduktan sonra ilik suyla yikayiniz.

Patatesleri kurtlardan korumak

: Bahçenize patates ekerseniz bunlari kurtlardan korumak için yakinina yaban turpu ekiniz. Patates kurtlari yaban turpunun kokusundan kaçarlar

Limonun marifeti:

Eger kekinizin üzerine dökeceginiz kaplama çok kati olursa içine biraz limon suyu katip çarpin.

Reçel yaparken:

Reçel kaynatirken dibinin tutmamasi için tencerenin dibine çocuklarin oynadigi cam bilyelerden bir tane koyunuz.

Buzdolabinizin içi kokuyorsa:

Bir kabin içine sirke ya da vanilya koyup buzdolabinizin içinde bekletin.

Kalan bisküvileriniz mi yumusadi?

Kraker ve bisküviler yumusayip tazeliklerini yitirdiklerinde bunlari atmayin. Firin tepsisine dizerek bir kaç dakika isitin yine taptaze olur.

Sarmisak ziyan olmasin:

Bilmeden çok sarmisak kesmisseniz zeytinyagina koyun fazlasini sonra ondan alin kullanin; zeytinyagini da salatalara dökebilirsiniz. Böylece salataniz daha lezzetli olacaktir.

Kek Kaliplarina:

Kek ve börek yaparken dibinin yapismamasi için kek kalibina ve tepsiye çok hafif tereyagi sürün hem lezzetli olacak hem de sizi ugrastirmadan çikacak.

Rendelenen Patateslerde:

Rendelene patatesler kararmasin diye üzerine birazcik limon damlatin. Kararmadan bekler.

Kek Yaparken:

Kek yaparken ilk önce yumurtayla limonu çarpiyorsunuzdur saniriz. Bunlari çinko bir kapta ve çok hafif ates üzerinde, sekerler eriyinceye kadar çirparsaniz kekiniz da­ha iyi kabarir.

Soganli ellere dis macunu:

Sogan dogradiktan sonra ellerimiz saatlerce sogan kokar. Cünkü eller ne kadar çok yikan­sa da sabun ve su kokuyu çikartmaz, çogu zaman. Bu durumda en iyisi söyle bir hileye basvurmalisiniz;Sogani dogradiktan sonra ellerinizi yikamadan önce az bir miktar dis macunu ile ovusturun. Ancak bu islemden sonra ellerinizi yikayin. Dis macununun ne kadar etkili oldugu­nu göreceksiniz...

Ekmeginiz Küflenmesin:

Ekmeginizin küflenmesini istemiyorsaniz ekmek kutularini iki haftada bir temizlemelisiniz. Çünkü ekmek kirintilariyla, artiklari hava ile temasa geçince, küf mantarini olusturur. Bunun için de ekmeginizi sakladiginiz kaplari sirkeli suyla temizlemelisiniz.

Çaydanliktaki lekeler:

Çaydanliklarda ve cezveler de çay ve kahve bir çizgi halin de bazen leke birakir. Ve leke sicak sabunlu suyla yikamakla da çikmaz. Gerek çaydanliginizda gerek cezvenizde böyle bir leke olursa bunlari yikadiktan sonra henüz islakken lekeli yeri tuzla ovun yalniz bezle degil. Parma­ginizla silerseniz çizgi halinde leke hemen çikacaktir.

PRATIK BILGILER



Kan Lekesini Çikarmak:

Kumas üzerindeki kan lekelerini soguk ve sabunlu suyla kolaylikla çikarabilirsiniz. Ilik su asla degdirmeyin. Leke sabitlesir. Çikarilmasi mümkün olmaz.

Kalorifer Islerini Temizlemek

: Kalorifer radyatörlerinin duvarlarda yaptigi isleri temizlemek için, kuru bir bezin üzerine karbonat dökerek bununla isli yerleri ovunuz.

Marleyi Temizlemek:

Marleyleri arab sabunu ile silmeniz en iyi temizlik yoludur. Arada bir ise son silme suyuna çamasir yumusatici ilaç damlatirsaniz marleyler daha parlak olur.Yumusaticidan yarim kova suya bir çay bardagi koyabilirsiniz.

Halidaki Eziklere Karsi

Hali üzerinde duran koltuk, masa gibi agir esyalarin yerlerini degistirdiginizde, bunlarin ayaklarinin hali üzerinde çukur izler biraktigini görürsünüz. Bunlari yok etmek için ezilmis yerlere ufak birer tuz parçasi koyunuz. Alti yedi saat sonra ezik yerin kabardigini ve halinin normal duruma geldigini göreceksiniz

Ceviz Lekesi Elden Nasil Çikar ?

Eller önce bir iki dakika kadar sirkeye batirilmis bir pamukla ve sonra da soguk suyla ovulur. Ardindan sicak suyla yikanir. Ceviz lekesi tamamen çikar.

Halidaki Ip Parçalari:

örnegin dikis diktiginiz sirada dökülen ufak iplik kirintilarini temizlemek için, bir süngeri islatip halinin üzerinde gezdiriniz. Iplik parçalari islak süngere yapisacaktir.

Kapilari Temizlemek Için:

El izlerinden kirlenmis ve yer yer yaglanmis kapilari temizlemek için çig patatesten yararlanabilirsiniz. Bir patatesi ortadan keserek, kesik yüzüyle kirli yerleri ovunuz.Patatesin yüzü kirlendikçe,biçakla ince bir dilim halinde keserek yeni yüzüyle temizlik isini sürdürebilirsiniz.

Ütüde Sararan Çamasirlar:

Sararan kismi nemlendirin. Üstüne misir nisastasi serpin. Sonra, bir bez aracili­giyla, ütüyle kurutun. Sararmis kisim yok olur. Bir baska yol da sararan kismi oksijenli su ile islatip, bir ütü ile kurutmaktir. Üçüncü bir yol da sararan kismi tuza bati­rilmis limonla ovmak ve güneste kurumaya birakmaktir

. Piril piril aynalar:

Cam ve aynalariniz üç çorba kasigi amonyak, bir çorba kasigi ile soguk suyu karistirarak elde edeceginiz karisimla silin, piril piril olacaklardir.

Badana kokusunu çikarmak için:

Yeni boyanan bir odaya içine bir çorba kasigi amonyak katilmis büyük bir tencere su koyup bir gece bekletin.

Küvetiniz sararirsa:

Rengi sararmis beyaz küvetleri tuz ve terebentin karisimi ile ovunuz.

Kireç tutmus çaydanliklar:

Çaydanlikta, zaman içinde olusan kireç birikintisini yok etmek için, esit ölçüde su ve sirke koyup kaynatin ve bir gece bekletin. Bunu kisa araliklarla tekrarlayin.

Kilimlerin ucu kivriliyorsa:

Yere serdiginiz kilimlerin uçlarinin kivrilmasini önlemek için, kenarlarinin alt yüzüne bir serit halinde firçayla tutkal sürüp kurutunuz. Sertlesen tutkal, kilimin uçlarinin kivrilmasini önleyecektir.

Çamasirlariniz solmasin:

Yikamadan ötürü çamasirlarin renginin solmamasi için durulama suyuna bir kova ölçegine bir çay kasigi hesabiyla tuz atiniz.

Ayakkabiya renkli bant:

Çocuklarin ayakkabilarini ters giymemeleri ve saglam giymeleri için sag pabucun içine renkli bir bant yapistirin.

Eldeki sebze lekeleri:

Kereviz, patlican, enginar gibi sebzeleri ayiklarken elde meydana gelen lekeleri çikarmak için önce söyle bir karisim hazirlayiniz: Bir limonun suyu ile bir çorba kasigi oksijenli su ve bir çorba kasigi nisastayi karistiriniz. Lekeli ellerinizi bu karisimin içinde ovusturduktan sonra ilik suyla yikayiniz.

Küf lekesi:

Rutubetli dolaplarda duran çamasirlarda olusan taze küf lekesini, çamasiri kaynar süte batirarak giderebilirsiniz. Deri esyalar üzerindeki küf lekesini ise esit ölçüde karistirilmis alkollü suyla siliniz. Boyali deri üzerinde (Ayakkabi, çizme, çanta) olusan taze küf lekelerini gliserinle ovarak çikarabilirsiniz.

Ter lekesi:

Yün kazaklardaki ter lekesini çikarmanin en etkili yolu, bol tuzlu suyla yikamaktir.

Yünlülerin beyazlatilmasi:

Sararmis olan yünlüler oksijenli su ile veya kükürt buhari ile be­yazlatilirlar.

Çamasir yikadiginizda:

Legendeki kirli suyu banyoya degil tuvalete dökün. Böylece hem ta­siniz temizlenmis olur hem de kötü kokular gitmis olur

Kitaplardaki Lekeler:

Kitaplarinizin üstündeki lekeleri ispirtoya batirilmis keten bir bezle silerek çikarabilirsiniz. Deri ciltleri ise benzine biraz neft yagi damlatip buna batiracaginiz bezle siliniz.

Buzdolabinizin içi kokuyorsa:

Bir kabin içine sirke ya da vanilya koyup buzdolabinizin içinde bekletin.

Tükenmez Kalem Lekeleri:

Tükenmez kalem lekesi olan kazaginizin, lekeli olan yerine limon suyuna batirdiginiz pamugu bastirin lekeden eser kalmaya­caktir.

Tüylenen Yün Kazaklar:

Yün kazaklar yikandiktan sonra tüylenir. Bunlarin üzerlerinden zimpara kagidi ya da çok çok körelmis jileti hafifçe gezdirirseniz pamuklarini toplar, alir.

Ince Kagitla Parlatin:

Bardak cam esya aldiginiz da onlari paketledikleri kagitlari (pelür) atmayin. Musluklarinizi bu pelür kagidiyla ovarsaniz, pas parlak yeni gibi olacaklardir.

Halilarin Temizliginde:

Halilarin temizligi hemen her zaman ev kadininin önemli sorunlarindan biridir. Üstelik bu çok büyük dikkat ve titizlik isteyen bir istir. Onun için halilari silerken özel hali sampuani ya da bildigimiz yumusak bir sampuan kullanin. Sabun ya da deterjan halinin rengini açabilir.

Deri Çantalarin te­mizligi:

Siyah deri çantanizda zamanla temizlenmek ister. O halde çantanizi yari yariya terebentin ve sütle karistirarak elde ettiginiz karisimla silin. Sonra da bir yarim saganla oyun. Tabii ardindan da kuru bir bezle kurulamayi ihmal etmemelisiniz. Çantaniz ilk günkü gibi piril piril parlayacakti.

Çaydanliktaki lekeler:

Çaydanliklarda ve cezvelerde çay ve kahve bir çizgi halinde bazen leke birakir. Ve leke sicak sabunlu suyla yikamakla da çikmaz. Gerek çaydanliginizda gerek cezvenizde böyle bir leke olursa bunlari yikadiktan sonra henüz islakken lekeli yeri tuzla ovun yalniz bezle degil. Parmaginizla silerseniz çizgi halinde leke hemen çikacaktir.

PRATIK BILGILER



KURU MEYVELER VE PESTiL:

Yaz aylarinda çok sevilerek yenilen kayisi, erik, üzüm gibi meyveler, kurutularak kisa hazirlanir. Meyvelerin kurutularak yapildigi bir yiyecek de pestildir. pestil de, günümüzde unutulan gidalardan biri... Aynen pekmez gibi, o da demir ve potasyum açisindan zengindir. Tabii tatli çesitlerinin ve reçellerin yapildigi kuru kayisiyi da unutmamak gerekiyor. pestil, meyveler kurutularak yapildigi için C vitamini kaybeder, ama mühim olan sadece C vitamini degildir. Pestil, demir ve potasyum bakimindan yüksek degerlere sahiptir. Bu arada yagi ve sütü de unutmayalim. Çünkü A ve D vitamini ihtiva eden yag, kisin en mühim enerji kaynagidir. Süt ise mineral ve vitaminlerin yani sira, fosfor ve kalsiyum yönünden zengindir ki, bunlar da vücudumuzun bagislilik sistemine yardimci olur, onu takviye eder.

SEBZELER: Kis aylarinda hemen herkes bir veya birkaç kez nezleye-gribe yakalanir. Bunlari daha hafif atlatabilmenin yolu da, bolca C vitamini almaktan geçer. Zira C vitamini, vücudun mukavemetini artirir. O bakimdan bilhassa ispanak, semizotu, marul gibi yesil yaprakli sebzelerden mümkünse çig olarak, degilse pismis vaziyette istifade etmemiz gerekiyor. C vitamini suda erir; isiga, isiya, oksijene karsi dayaniksizdir ve çabuk yok olur. Bununla beraber, bu sebzelerin posalarindan da bol miktarda potasyum alabiliriz.

MEYVELER: Kivi, portakal, limon, greyfurt, mandalina C vitamini açisindan çok zengindir. C vitamini, muhafazasi güç bir vitamin oldugu için, bu meyvelerin sularini SIKTIGIMIZ takdirde, bekletmeden içmek gerekiyor. Aslinda meyve olarak yenirse daha iyi olur. Ama "bol bol C vitamini alayim" diyerek günde 2 kg. portakal yerseniz, bu da zararli!.. Çünkü C vitamininin fazlasi idrar yoluyla vücuttan atildigi için böbreklerimiz yorulur.

ÖKSÜRÜGE BUHAR TEDAViSi: Öksürügün ilaçla birdenbire kesilmesi çocuga zarar veriyor. Bunun için en tesirli ve en ideal usul, buhar tedavisi. Çocuk Hastaliklari Uzmani prof. Dr. Nevbahar Taneli, aileleri, bilhassa grip ve nezleden dolayi öksüren çocuklarini surup veya çesitli ilaçlarla tedavi yoluna gitmemeleri hususunda ikaz ederek, "Birakiniz çocugunuz öksürsün. Hatta öksürmeye siz zorlayin" diyor. Öksürük ilaçlarinin, vücudun salgilama faaliyetini artirdigina dikkat çeken Prof. Dr. Taneli, sözlerine söyle devam ediyor: "Bu ilaçlar çocuklara fayda yerine zarar veriyor. Öksürük kesildigi için, ilacin yaptigi salgiyi atamayan çocuk, büsbütün bogulacak ve hastalik daha da artacaktir." Nezle ve grip sebebiyle meydana gelen öksürügün, birdenbire kesilmesinin çocuklarda bronsit ve zatürreeye yol açabilecegine dikkati çeken Prof. Dr. Taneli, konusmasini söyle tamamladi: "Öksürük kesmede en tesirli tedavi usulü, buhar tedavisidir. Çocugun bulundugu mahallin, nemli olmasina ihtimam gösterilmelidir." (Basin'99)

ÇAMASIRDAKi SARARAN KISMI NEMLENDiRiN. Üstüne misir nisastasi serpin. Sonra, üzerine bir bez koyarak ütünüzle kurutun. Lekenin kayboldugunu göreceksiniz.

Dikis dikeceksiniz fakat bir türlü ipligi igneye geçiremiyorsunuz. Kolayi var: Elinizin altindaki kalip sabunlardan istifade edebilirsiniz. ipligin ucuna süreceginiz sabun, ipligi sertlestirecektir. Böylelikle ipligi hiç zorlanmadan igneye geçirebilirsiniz.

VÜCUDUN DEMiR iHTiYACI: Vücudun demir'i nasil ve niçin özümsedigi konusunda yillardir arastirmalar yapan Dr. Leif Hallberg, demir ihtiva eden besinlere C vitamini ilave edilince özümsemenin %200 arttigini tesbit etti. Gerçekten çok önemlidir bu. Zira bati dünyasinda her 5 kisiden bir tanesi demir eksikligi çekmektedir. Dr. Hellberg, dolapta muhafaza edilen etin ve bir kaç saat pisirilen sebzenin içindeki C vitamininin 3/4 ünü kaybettigini ispatlamis bulunuyor. Ve simdi margarin ve benzeri besinlerin C vitamini ile takviye edilmesini saglamaya çalisiyor. Yeterince demir aldiginizdan emin olmanin en kestirme yolu, günde hiç degilse bir yemekte taze bir meyva yemenizdir.

MAKARNA SiSMANLATMAZ: Halk arasinda geçerli olan makarnanin sismanlatici bir yiyecek oldugu yolundaki kanaat yanlistir. Makarnada yüzde 72,5-77,5 nisbetinde karbonhidrat bulunur. Normal olarak günlük alinan enerjinin yüzde 55-60'i karbonhidratlardan, yüzde 10-12'si proteinlerden, yüzde25-35,i yaglardan saglanir. Günlük bir diyette 100-125 gram karbonhidrat mutlaka alinmalidir. Hazirlanisi ve sindirimi kolay bir gida maddesi olan makarna, kesinlikle sismanlatici bir yiyecek degildir. Hatta uzmanlarin son tesbitlerine göre, yalniz makarna yiyerek diyet yapmak mümkündür. (Dr. Melike Savaci-Diyet Uzmani)

Bal, asabi bozulanlari ve uykusuzlari sakinlestirir. Süt ile bol sulandirilip içilirse seritleri öldürür. Bir miktar sirke ile karistirilip agiz çalkalanirsa, agizda koku kalmaz.

Maydanozlarin saplarini koparip, yapraklarini yikayin. Sularinin kurumasi için bir yere serin. Kuruyunca, dograyip bir kavanoza doldurarak kapagini sikica kapatin, buzdolabina koyun. Böylece maydanozlariniz, 15 gün boyunca tazeliklerini koruyacaklardir.

Biber, ülser ve gastrite iyi geliyor. Yaz mevsiminin vazgeçilmez sebzesi yesil biberde; A, C, B1, B2 ve E vitaminleri bulunuyor. Bilhassa A ve C vitamini bakimindan çok zengin. Biber, mide salgisini artirdigi için, gastrit ve ülseri olanlara da tavsiye ediliyor.

Etinizi firinda pisirecekseniz, en azindan bir saat önceden buzdolabindan çikartin. Pisen etlerin suyunu, firin izgarasinin altina koyacaginiz bir kapta toplayin. Pistikten sonra etlerin üzerine döküp masaya getirin. Etin, piserken kendi suyu içinde kalmasi, sertlesmesine sebep olur.

Sigarada bulunan maddelerden bir demet: 1. Aceton Tirnakboyasini ve yapiskani gidermek için kullanilmakta. 2. Ammoniak Temizlik malzemelerinde bulunmakta. 3. Arsenicum En agir zehirlerden birisi. 4. Benzeen Asiri sekilde kansere yol açan bir madde. 5. Cadmium Agir bir zehir. 6. Karbonmonoksit Öldürücü bir gaz. 7. Polonium Radyasyonlu bir madde. 8. Waterstofcyanide Birinci dünya savasinda kullanilan zehirli gaz. 9. Cyaankali Oldukça agir bir zehir.

Sigaranin vücuda verdigi tesirler: 1. Akcigerler Sigarada bulunan nikotin akcigerlerde bulunan hücrelerden geçip kana bulasmakta ve bu vesile ile nikotin beyine de ulasip yerlesmekte. 2. Kan dolasimi Sigaradan dolayi damarlar SIKLASIYOR. Bunun neticesinde tansiyon yükselmekte. 3. Beyin Nikotin beyinde belirli hormonlarin üretilmesine vesile oluyor. Bu hormonlar kisiye sarhosluk duygusu verebilir. 4. Kalp Tansiyonun yükselmesi kalbin daha hizli çalismasi demektir.

Izgarada pisireceginiz ete biraz zeytinyagi sürerseniz, daha yumusak ve lezzetli olmasini saglarsiniz. Izgaranin dibine biraz tuz atarsaniz, yagin yanmasina mani olursunuz.

KARABiBERiN FAZLASI; Yemeklerde lezzeti artirmak için kullandigimiz karabiberin ne denli yararli bir gida maddesi oldugu açik. Karabiber, kanseri önleyici tesiri oldugu kabul edilen beta-karoten maddesi açisindan hayli zengin. Ne var ki, tüketiminde ölçüyü kaçirmamak gerekir. Belirli miktardan fazlasi mide yanmasina ve hazimsizlik gibi tatsiz problemlere sebep olabiliyor. Neticede asiri doz, bütün faydali yönlerini hükümsüz kiliyor.

ZEYTiNYAGI PEK ÇOK DERDE DEVA; Zeytinyagi, birçok derde deva olan ilaç gibi. Taris Zeytin ve Zeytinyagi Birligi Baskani Cahit Çetin, zeytinyaginin faydalarini söyle anlatti: "Zeytinyagi, atardamar tikanikligi riskini ortadan kaldirarak tansiyonu düzenliyor. Kolesterolü düsüren zeytinyagi, sindirim sisteminin çalismasini da düzenleyerek gastrit ve ülsere karsi koruyucu oluyor. Zeytinyagi, beyin dokularinin yipranmasina mani olarak da, yaslanmayi geciktiriyor. Muhteviyatinda bulunan E vitaminin kansere karsi koruyucu tesiri var. A, D ve K vitaminleri ile kalsiyum, fosfor potasyum, kükürt, magnizyum, demir, bakir, manganez gibi mineraller, kemik gelisimini sagliyor. Zeytinyagi cilde iyi geldigi gibi, kirisikliklara da mani oluyor." (Basin'98)

ET VE SÜTÜN DE FAZLASI ZARAR; Süt ve sütten elde edilen mamuller ile eti fazlaca yiyen erkeklerin prostat kanserine yakalanma ihtimalinin de yüksek oldugu açiklandi. Bunlarin yerine hububat-tahil, findik-fistik gibi ürünlerle geçinen az gelismis ülkelerde, kalp ve kanser hastaliklarina yakalanma nisbeti en alt seviyede bulunuyor. Massachusetts Üniversitesi Tip Fakültesi uzmanlarindan James Hebert ve ekibinin 59 ülkede kanser-ölüm vak'alarini tedkik ettigi arastirmasinda, vücutta hayvan besinlerindeki yagdan saglanan enerjinin, dolayli yönden, prostat kanseri ile alakasinin bulundugu öne sürüldü. Balik etinin koruyucu tesirinin bulundugu iddiasi ise, isbat adilemedi. (Basin'98)

Ayakkabilariniz küçük geliyorsa; içine islak bir tülbentle kapladiginiz ayakkabi kalibi koyun. Eger hala ayaginizi SIKMAYA devam adiyorsa, içini sirkeyle islattiginiz gazete kagitlariyla doldurun. Bir gece böyle birakin, gerekirse bir daha tekrarlayin.

Çiçek soganlarini ertesi yila kadar saklamak istiyorsaniz, bunlari teker teker bir yumurta kutusunun yuvalarina yerlestirin. Tabii yuvalarin diplerinde küçük delikler açarak hava almalarini temin etmeniz sartiyla.

Havlulari yikamadan önce, içine hafif tuz ve limon suyu katilmis ilik suya batirirsaniz, hem daha çabuk, hem daha iyi yemizlendigini görecek ve renklerinin de bozulmadigini farkedeceksiniz.

SERUM VE ASI: Asilar, vücuda verilen kuvveti azaltilmis mikroplardir. Asilar, hastaliga yakalanmadan, serum ise, hastalik mikroplarini aldiktan sonra yapilir. Asi hastaligi iyilestirmez, önler; serum ise hastaligi tedavi eder. Kanin, alyuvarlari ve akyuvarlari disinda kalan sivi kismina serum denir. Bir cam tüpe bir miktar kan koyarsak, bunun az sonra pihtilasmaya basladigini görürüz. Pihtilasip dibe çöken kanin üstünde kalan sari renkli sivi, serumdur.

iyi çigneyin, Söyle telassiz, acelesiz, dogru dürüst çignemeyi aliskanlik haline getirin. Besinleri geregince çignemek, hem sindirimi kolaylastirir, hem de dislerinizi saglam ve saglikli yapar. Aldiginiz besinlerin de dis sagliginiz açisindan büyük önemi vardir. Süt, peynir, balik gibi kalsiyum bakimindan zengin besinler, dislerinizin saglikli ve uzun ömürlü olmasina katkida bulunur.

Bal hazim için kat'i devadir. (Karbonata lüzum yoktur. Karbonat mide için zararlidir.)

ALKOLÜN VÜCUTTAKi TAHRiBATI: içkinin daha ilk yudumu agzi ve yemek borusunu tahrip eder. Tad alma sinirleri de hafif uyusur. Alkolün ilk duragi midedir. Mide ve oniki parmak bagirsagi ülserine sebebiyet verir. Bu sebeple akut gastritlere alkol alanlarda sik rastlanir. Alkol, ince bagirsakta kaloriye, suya ve saf alkol zehirine dönüserek tekrar kana karisir. Kalb kaslarina zehir tesiri yapar. Kalb kaslari önce hacim genislemesine ugrar ve neticede kalb yetmezligine kadar gider. Alkol devamli alindiginda, karacigerde zehirli yag birikimi meydana gelir. Yag baglayan karaciger, anormal derecede büyür. Neticesi, öldürücü bir hastalik olan sirozdur. Alkolün azi da çogu da beyin hücrelerini öldürür. Devamli içki içenin milyarlarca beyin hücresi öldügünden, tahrip olmus bir beyni vardir. Bunlar, içkinin yaptigi tahribatin bir nebzesidir. Aslinda alkol, bütün vücuda zararlidir ve üç bardak alkollü içkiden sonra; konusma, görme ve denge duygusu bozulur, sinirler altüst olur.

HER BES KiSiDEN BiRi PARAZiTLi: Türkiye nüfusunun takriben yüzde yirmisi parazit tasiyor. Bu nisbet bazi bölgelerde yüzde kirka-seksene ulasiyor. PARAZITE YOL AÇAN BASLICA SEBEPLER: 1. Evlerde ayakabiyi çikarmamak, 2. Evlerde kedi-köpek beslemek. PARAZiTiN EMARELERi: Sitma, ishal, kabizlik, kilo kaybi, alerjik durumlar, deride döküntü, yorgunluk, halsizlik, kanli balgam kibi rahatsizliklar.

Yagli tohumlar ve pekmez: Findik, fistik, üzüm, ceviz gibi kuru yemisler, tam birer enerji kaynagidir. Bir diger mühim enerji kaynagida pekmezdir. eski sofralarimizdan eksik olmayan tahin ve pekmez, simdi yerini modern tatlilara birakti. Halbuki içinde demir ve potasyum bulunan pekmez, çok zengin bir enerji deposudur.

Günde bir büyük fincan koyu çayin, kaninda demir fazlasi bulunanlar için, bir cankurtaran gibi oldugu bildirildi. Bünyede fazla miktarda demir bulunmasinin karaciger sirozu, karaciger kanseri, iktidarsizlik, kalp yetmezligi ve seker hastaligina kadar çesitli rahatsizliklara yol actigi biliniyor. Vücuttaki fazla olan demiri atmanin yolu da, bolca çay içmekten geliyor.

Kuru baklagiller; Yani mercimek, nohut,kuru fasulye; protein, demir ve kalsiyum yönünden çok zengindirler. Ayrica bünyelerinde, B12 disindaki bütün B vitaminlerini barindirirlar. Kuru baklagiller tahillarla birlesip iyi de pisirilince, protein degeri etin protein nisbetine. Mesela içinde çesitli kuru baklagil, kuru meyve ve nisasta bulunan asure, protein açisindan çok zengin bir tatlidir. Ayrica kuru fasulyenin yanina yapilan bulgur pilaviyla da ayni dengeyi tutabilirsiniz.

MARiFETLi OT: TERE, Tere yapisindaki madeni tuzlar ve vitaminler sayesinde, kani mikroplardan temizler, bedenimizin hastaliklara karsi direncini artirir, idrari söktürür, böbrekteki taslari eritir, ya da bunlarin düsmesini kolaylastirir. istah açar, dokulardaki madeni tuzlarin eksigini tamamlar, kan yapar. Kandaki seker oranini düsürdügü için özellikle seker hastalari için bol bol tere yemelidir. Güçvericidir, dermansizlik ve halsizlige karsi bire bir ilaçtir. Ayrica , havanda dövüp cildin ya da yaranin üstüne sarildiginda, cilt hastaliklarini, bag dokusu yanginlarini ve kizil yara denen sirpençeyi iyilestirir.

KEKiK; etlere, köftelere vb. hos bir tad veren güzel kokulu ottur. Kekik çayi, soguk alginligina, bogaz agrisina çok iyi gelir. kekikte bulunan «timol» tabii antibiyotiktir. Kekik çayi emzikli anneler için de çok faydalidir. Bir avuç kekigi 3 bardak kaynar suya atip, 15 dakika demlendirin. Süzün ve için.

Çikolatayi taniyor muyuz? Çikolata hakkinda çogumuz bir seyler biliriz; ama bunlarin bazilari dogru, bazilari yanlistir. Çikolata, az miktarda yendigi zaman sismanlatmaz. insana enerji ve nes'e verir. Çünkü ''endorfin'' denilen ve insana nes'e ve dinçlik veren hormonun salgilanmasina vesile olur. Çikolatanin sivilce yaptigina dair herhangi bir medikal tesbit de yok. Ancak sunlarin da bilinmesi gerekir ki; çikolata, karacigeri zorlar, bazi insanlarda bagimlilik meydana getirebilir. Bunlari da göz ardi etmemek lazim.

Kek için, hangi çesit kek yaparsaniz yapin, kalibi yagladiktan sonra içine ince dövülmüs badem serpin. Kalibin içine serpeceginiz dövülmüs badem kekinizin tadini daha da güzellestirecektir.

Camlarinizi yikarken, 1litre sicak suya 2 yemek kasigi sirke karistirin ve iç taraftan yukaridan asagi, dis taraftan ise soldan saga yikayin. Camlariniz piril piril olacaktir.

Bal, kansizlar için kan deposudur. Bal ilik bir beze sürülüp bogaza sarilirsa bogaz ve girtlak agrilari kesilir

Salatada kullanacaginiz soganlarin aciligini almak için, soganlari ince ince dograyin ve birkaç saat limon suyuna yatirin.

Çaydanliginizin içindeki kireçleri gidermek için, çaydanliginizi yari yariya su ve sirkeyle doldurarak kaynatin, ve bir gece bekletin.

Taze baligi kizartmadan önce, üzerine limon suyu sürerseniz hem baligin kokusunu götürecektir , hem de baligin lezzetini artiracaktir.